18. októbra 2024

LAIBACH – OPUS DEI REVISITED TOUR – 11.10.2024 – Dürer Kert, Budapešť, Maďarsko


Minulý piatok sa nám zachcelo kultúry, a tak sme sa vybrali smer juh, do maďarskej Budapešti, kde sme mali byť svedkom unikátnej show. Slovinskí dlhohrajúci LAIBACH sa totiž rozhodli ´opäť navštíviť´ svoj kultový album Opus Dei a vdýchnuť spolu s novou zostavou v kapele aj nový život. 

Budapešť nás privítala veľmi čulým večerným životom až sme sa napokon po pár dopravných zápchach dopracovali do klubu Dürer Kert, ktorý pre nás bol novinkou. Tento zaujímavý priestor nám už z príchodu naznačil, čo sa bude diať tradičnou predohrou à la Laibach a síce zaujímavou hudobnou kreáciou. V tomto prípade to, samozrejme, bolo prvých pár taktov skladby Life Is Life zapnuté dookola v slučke. Show odštartovala takmer na minútu presne a po prvých sekundách Vier Personen nám bolo jasné, čo nás čaká. Prvé skladby hrali hudobníci bez vokalistu Milana Frasa, škoda pre fotografov, ale uvedomila som si jednu vec. A síce, že raz keď by sa pôvodní, a dnes už páni v (najlepších) rokoch, rozhodli toto remeslo zavesiť na klinec, mladší členovia by to možno vedeli potiahnuť aj ďalej. Myšlienka, ktorou sa netreba príliš zaoberať, ale možno by to stálo za zváženie. Laibach je unikát, ktorý treba zachovať. Tak či onak, prvá polovica setu patrila prierezom dávnejšej až by som povedala, že pôvodnejšiej tvorby kapely. Skladby však dostali nový šat a mali čo ponúknuť starým ale aj novým fanúšikom. 

Po 15 minútovom intermezze už všetko patrilo album Opus Dei, ktorý nám hudobníci predstavili vo ´verzii 2024´ a veruže sa bolo na čo dívať a aj čo počúvať. Skladby naozaj dostali nový život až druhý dych. Priaznivci, ktorí tento album počúvali v dobe, keď vyšiel a to sa písal rok 1987, by niektoré pasáže možno dnes ani nerozoznali, ale zmena je život a Laibach je v roku 2024 podľa mňa silnejší ako kedykoľvek predtým. Obrovskú rolu zohráva aj aktuálna speváčka Marina Mårtensson, ktorá má fantastický hlas, vie ho neskutočne dobre ovládať a obohacuje hudbu Laibach obrovským spôsobom. 

Na záver sme ešte dostali pár prídavkov, pre mňa vrcholom večera bola živá verzia skladby The Engine of Survival, v ktorej nám speváčka dokázala, že naozaj vie precítene spievať. Prekvapením večera naopak bola cover verzia skladby I Wanna Know What Love Is od kapely Foreigner, ktorá v tomto podaní naozaj nemala chybu. K refrénu sa čiastočne pridalo aj publikum. Set a celý večer zatvorila Strange Fruit od Billie Holiday. 

Koľký koncert Laibach s mojou účasťou v poradí to bol, to netuším, ale viem, že už teraz sa teším, kedy ich uvidím opäť. Pokiaľ sa vám však toto turné nepodarí zastihnúť naživo, v decembri vychádza Opus Dei revisited verzia aj na CD či LP, a tak si túto nahrávku budete môcť vychutnať aj z pohodlia domova. 



SETLIST

Vier Personen

Država

Boji

Mi kujemo bodočnost

Smrt in pogin

Anti-Semitism

Ballad of a Thin Man

Brat moj

Alle gegen Alle

Intermezzo

Leben heißt Leben

Leben – Tod

Trans-National

F.I.A.T.

How the West Was Won

The Great Seal

Geburt einer Nation

Opus Dei / Leben heißt Leben

Encore:

The Engine of Survival

Each Man Kills the Thing He Loves

I Want to Know What Love Is

Strange Fruit



FOTO: Pavel Šimo