14. augusta 2024

ENGLISH BELOW

MOJO BLIZZARD je stoner-metalová kapela z Německa, která vznikla v roce 2018. Kapelu tvoří Nicolaj Ruhnow (zpěv), Denis Keller (kytara), Nino Hofmann (baskytara), Frank Hallok (kytara) a Mauro Welfens (bicí). Hudební pozadí každého člena kapely nemůže být odlišnější: Nicolaj Ruhnow se před více než dvěma desetiletími poprvé objevil s metalovými kapelami jako TOKYO BLADE, DOMAIN, IRONY a NICK HELLFORT a získal si jméno na velkých i malých pódiích se svými vokály. Jeho dlouholetý přítel Denis Keller se v žánru stoner vždy cítil jako doma a svým osobitým stylem a láskou ke kytarovým zvukům výrazně formoval zvuk MOJO BLIZZARD. Kapelu doplňují Nino Hofmann, který je nucen hrát na baskytaru poté, co prokázal své dovednosti jako kytarista v několika punkových a metalových kapelách, Frank Hallok, který patřičně podporuje vlivné ladění C na 7-struně, a Mauro Welfens na bicí, který završuje písně svým všestranným bubnováním. Poté, co se MOJO BLIZZARD zrodili v roce 2018 z nápadu během společného jídla Flammkuchen, se kapela na celý rok zavřela ve zkušebně, aby napsali písně a vypustili je do světa. Téměř všechny písně byly napsány kolektivně během zkoušek, se zaměřením na ladění C, fuzz zvuky, efekty space flange, pumpující basy bez přehnaných kudrlinek a silné bubnování se spoustou prostoru k dýchání. Výsledkem je zábavný mix, který mísí PRIEST 70. let se SABBATH 70. a KYUSS 90. let, ale také HEEP a PURPLE s CANDLEMASS a IRON MAIDEN. Jejich debutové album „Lost in Space II“ a jejich první vystoupení se rychle rozšířily, což vedlo k jejich první nahrávací smlouvě. Ani Covid, který byl nominován na London Video Awards 2020 a podpořen mnoha koncerty, včetně Radio Regenbogen2 Festival 2021, nedokázal zastavit jejich dynamiku. V zimě 2022/23 vydali MOJO BLIZZARD své druhé album „The Evil Crown“, které bylo vysoce hodnoceno několika metalovými časopisy. Kapela nyní vystupuje naživo „The Evil Crown“ se třetím kytaristou Davidem Rappem (z kapely Stellar Saint), což z nich dělá šest. Zůstává vzrušující sledovat, kam cesta zavede stoner metalovou kapelu MOJO BLIZZARD.

Alan – Ahoj bando – tak se mi dostáváte do rukou.

Nick – Taky tě rád poznávám, kámo! Díky, že sis na nás udělal čas, Alane!

Alan – Hodně je toho napsáno v záhlaví rozhovoru, tak jen pro doplnění. Vy máte venku jedno mini album vydané v roce 2020, a jedno dlouhohrající z roku 2023?

Nick – Ano, to je naprosto správné. Prvopočátek byl spíše legrace která nás zavedla k vydání prvního EP mini alba. Nejprve jsme hráli koncerty (na přání lidí, nebo majitelů klubů) – alba jsme nechtěli vydávat vůbec. Nojo, ale lidi to chtěli mít i v ruce, tak jsme se nechali přemluvit k nahrání  prvního Ep „Lost In Space II“. Jak již bylo zmíněno výše, dali jsme si čas na složení skladeb. To trvalo rok. Složitější část byla, udělat nástupce – dlouhohrající album, protože jsme chtěli zůstat jen u EP, a opět na tlak fanoušků a pořadatelů jsme tady začali pracovat na dlouho hrajícím CD.

Alan – Ke kapele samotné, vaše hudební zaměření? I když i to je napsáno výše, přeci jen, trochu to chce upřesnit.

Nick – Jde o to, že tehdy nás bylo 5 (což jsme stále, nechápejte mě špatně) s úplně odlišnými hudebními směry a pozadím. Je to jako: vezmete si koření pro různá jídla a začnete vařit bez jakéhokoli plánu a během vaření si jednoduše uvědomíte: pffff, to nemůže dopadnout špatně! Já jsem například více zakořeněný v klasickém zpěvu a metalovém stylu 80. let. Náš basák Nino se více věnuje punkmusic a thrash. Mauro/bicí pochází z moderního metalového pozadí, Denis kytarista je totálně posazen do stonerrocku (který máme všichni rádi) a Frank druhý kytarista se věnuje hudbě alá Frank Zappovi a klasickému metalu. Takže každý do toho dal to, co nejvíc miluje. Takto jsme na sebe narazili a vytvořili MOJO BLIZZARD. Všichni milujeme stoner rock, kovové prvky jsou zřejmé, takže chápete, co, nebo kdo jsme.

Alan – Zmiňuji i vaše městečka odkud pocházíte. Tam žijete od narození? Nebo jste se sestěhovali?

Nick – Všichni přicházíme ze stejné oblasti (kromě Davida, 3. kytaristy, který pochází z Freiburgu) kolem Baden-Badenu, Bühlu, což je na jihozápadě Německa blízko francouzských hranic. Od té doby, co jsme založili kapelu, jsme se nepohnuli.

Alan- Jen okrajově, ať nepředbíháme. Na rok 2025 bude vycházet LP/CD s novou tvorbou? A už bude nahrávána v šesti lidech? Nebo opět v pěti?

Nick – Letos se chystáme nahrát naše 3. album a pravděpodobně ho vydáme v roce 2025. Začínali jsme v 5 lidech, ale budeme pokračovat jako 6členní, protože 3 kytary pro kapelu StonerMetal zní velmi masivně. Momentálně připravujeme nový materiál, máme spoustu nápadů, hodně vstupů a myslíme si, že musíme vyprávět mnohem více příběhů.

Alan – Tento rozhovor vedeme spíše aby naši čtenáři z Čech a Slovenska se o vás dozvěděli více. Byli jste někdy v těchto dvou zemí? Buď hráli s předešlými kapelamy? Nebo jen na výletě – dovolené?

Nick – Nemohu mluvit za své kamarády. Byl jsem několikrát v ČR na dovolené. Byl jsem v Tatrách, Praze, Bratislavě a mnoha dalších lokalitách, moc se mi to líbilo a jednou by bylo fantastické hrát v obou zemí.

Alan – Česko i Slovensko, když jste zde byli, co vás nejvíce zaujalo? A nepiš pivo.

Nick – Krajina, lidé, kultura, historie a hudební scéna! A české uzené sýry.

Alan – S Mojo Blizzard jste si zahráli jen zatím po Německu? Nebo jste se dostali i jinam? Třeba do Švýcarska atd …..

Nick – Do teď jsme nehráli nikde jinde než v Německu, rádi bychom hráli prostě všude, dokud si to budeme moci dovolit a hlavně, lidé nás chtějí vidět. Což je velmi intenzivní a zábavné zároveň, pochopíte, když budete mít možnost nás vidět naživo.

Alan – Kdy, v kterém roce jste poprvé vystoupili na koncertě a kde? Měli jste trému?

Nick – První vystoupení bylo v říjnu 2019 v lil klubu “Kneiple” v Bühlu a z nějakého zvláštního důvodu (nezapomeňte, že o nás ještě nikdo nikdy neslyšel) bylo místo vyprodané. Nebyli jsme tak vyděšení, protože každý člen kapely má zkušenosti s hraním naživo. Někteří z nás více jiní méně. Byli jsme trochu nejistí, dokud nezačala show, toto je užitečné, abyste se drželi při zemi, není to to, co definujeme trému.

Alan – Pro odlehčení tohoto rozhovoru. Měli jste nějaké vtipné zážitky při hraní? Které jsou publikovatelné samozřejmě.

Nick – Vždy je to vtipné. První koncert byl opravdu zábavný, protože nějaká dívka v přední řadě byla extrémně opilá a narazila s pivem do monitoru a dopadla na zem. Nikomu se nic nestalo, ale legrační to bylo: řekla že se omlouvá, otočila se a dala si nové pivo. Což bylo děsivě vtipné a cool zároveň.

Alan – Podobná otázka, ale trochu jinak. Nejzajímavější koncerty, festivaly kde jste hráli byli jaké a proč?

Nick – Je jich mnoho, hráli jsme na několika festivalech. „Umsonst & Draussen“ v Bisingenu jako převážně neznámá kapela jako co-headliner, byla to velmi úspěšná show. Hráli jsme na festivalu pro rozhlasovou stanici Radio Regenbogen2, na místě, kde jsme jako undergroundová kapela nikdy nebyli, a bylo to také úspěšné. Líbí se nám výzva získat dav. Nebo jsme například hráli ve velmi velmi malých klubech, kde se nikdo z nás nemohl posunout ani o centimetr doleva nebo doprava. Navíc jsme hráli na nějakých bikerských setkáních spolu s nějakými tribute kapelami, což je vždycky zábava!

Alan – Krom úspěchu že vydáváte alba. Psali o vás i v různých metalových zinech a časopisech. Podělte se s našimi čtenáři o tyto ůspěchy.

Nick – Řekl bych, že od prvního dne jsme od časopisů obdrželi mnoho velmi dobrých kritik. Dokonce i některé britské časopisy se do nás zamilovaly. Pokud chcete, můžete si je přečíst na našem webu.

Alan – Máme léto v plném proudu, a spoustu festivalů. Jak máte plný hudební program? A jen okrajově, nejzajímavější festivaly které letos odehrajete jsou které? Opět – proč jsou pro vás zajímavé tyto festivaly.

Nick – Tento rok nemáme napjatý plán, protože se letos soustředíme na psaní a nahrávání nových písní. Rádi si zahrajeme na jakémkoli festivalu. Jak malé, tak velké.. kdo by nechtěl?! Dokud budeme mít pódium, dokud budou zájemci o Stoner-Metal v tomto případě MOJO BLIZZARD, dokud bude co jíst a kde spát, kontaktujte nás. Máme rádi festivaly, protože rádi hrajeme před mnoha lidmi, kvůli atmosféře, protože se rádi dostáváme do kontaktu s lidmi a scénou, bez ohledu na to, jestli je to místní nebo mezinárodní scéna. Rádi hrajeme i v klubech,… je to zase něco jiného než festival, je to více osobní.

Alan – Myslím že jste se zatím představili dosti. Další rozhovor stvoříme hned po vydání nové tvorby. Díky za rozhovor.

Nick – Děkuji za tvůj čas a za tvůj krásný rozhovor, doufáme, že se setkáme osobně.


MOJO BLIZZARD is a Stoner-Metal band from Germany that formed in 2018. The band consists of Nicolaj Ruhnow (vocals), Denis Keller (guitar), Nino Hofmann (bass), Frank Hallok (guitar), and Mauro Welfens (drums). The musical background of each band member couldn’t be more different: Nicolaj Ruhnow first appeared with metal bands like TOKYO BLADE, DOMAIN, IRONY, and NICK HELLFORT over two decades ago and made a name for himself on both large and small stages with his vocals. His longtime friend Denis Keller has always felt at home in the stoner genre and has significantly shaped MOJO BLIZZARD’s sound with his distinctive style and love for guitar sounds. Completing the band are Nino Hofmann, who is forced to play bass after proving his skills as a guitarist in several punk and metal bands, Frank Hallok, who appropriately supports the influential C tuning on the 7-string, and Mauro Welfens on drums, who tops off the songs with his versatile drumming. After MOJO BLIZZARD was born in 2018 from an idea during a shared Flammkuchen meal, the band locked themselves in the rehearsal room for a whole year to write songs and release them into the world. Almost all of the songs were written collectively during rehearsals, with a focus on C tuning, fuzz sounds, space flange effects, pumping bass without excessive frills, and powerful drumming with plenty of room to breathe. The result is an entertaining mix that blends 70s PRIEST with 70s SABBATH and 90s KYUSS, but also HEEP and PURPLE with CANDLEMASS and IRON MAIDEN. Their debut album „Lost in Space II“ and their first performances quickly spread, leading to their first record deal. Nominated at the London Video Awards 2020 and supported by many gigs, including the Radio Regenbogen2 Festival 2021, even Covid couldn’t stop their momentum. In the winter of 2022/23, MOJO BLIZZARD released their second album „The Evil Crown“, which was highly praised by several metal magazines. The band is now performing „The Evil Crown“ live with a third guitarist, David Rapp (from the band Stellar Saint), making them a six-piece. It remains exciting to see where the journey will take the stoner metal band MOJO BLIZZARD next.

Alan – Hey happy to see you.

Nick –  Nice to see you too, mate! Thanx for having us, Alan!

Alan – A lot is written in the header of the interview, so just to add.  You have one mini-album released in 2020 and one full-length in 2023?

Nick –  Yes that’s absolutely right. Funny ways led us to the point, first playing Gigs, (requested by venues) and then started recording our first Ep “Lost In Space II”. As mentioned above we took the time writing these first tracks within a year at our rehearsal room and put the tracks down in a couple of weeks. The way trickier part was, to write the successor by puttin in something new.

Alan – Your musical focus on the band itself?  Although this is also written above, after all, clarify it a little.

Nick – Well, the thing is, back then we’ve been 5 individuals (which we’re still, don’t get me wrong) with completely different music directions and backgrounds, but instead of discussing things to the bloody end, we just started. It’s like: you got your condiments for different meals and start cooking without any plan and while you’re cooking you simply realize:  wow, this can’t go wrong! Me for example I’m more rooted in classic singing and some 80s metal style, our bassplayer Nino is more into Punkmusic and Thrash, Mauro on drums comes from a modern metalbackground, Denis our Guitarist its totally into Stonerrock (which we all like) and Frank the second guitarplayer is into FrankZappa but also into classic Metal. So everybody put in what they experienced the most and so we clinked into each other and created MOJO BLIZZARD. We all love Stoner Rock but the Metal Elements are obvious, so you get what we are.

Alan – I also mention your towns where you come from.  Have you lived there since birth?  Or have you moved?

Nick – We all come the same area (exept David the 3rd Guitarplayer he’s from Freiburg) around Baden-Baden, Bühl which is in the southwestern of Germany near to French border. We haven’t move since we started the Band.

Alan- Just let’s not get ahead of ourselves.  Will an LP/CD with new work be released in 2025?  And will it be recorded with six people?  Or again with five?

Nick – We are going to record our 3rd Album this year and probably we’re releasing it in 2025. We started with 5 people, but we’re going to move on as a 6 piece, as 3 Guitars for a StonerMetal band sounds very massive. We’re writing on new material at the moment, there are a lot of ideas, a lot of input aand we think, we got a lot more stories to tell.

Alan – We are conducting this interview rather so that our readers from the Czech Republic and Slovakia can learn more about you.  Have you ever been to these two countries?  Did they play with previous bands?  Or just on a trip – vacation?

Nick – I can’t speak for my mates, but I have been several times in the Czech Republic, but it was just for vacation. Been at the Tatra Mountains, Praha, Bratislava, and many other countries I loved it very much, and it would fantastic playing in that beautiful country one day.

Alan – The Czech Republic and Slovakia, when you were here, what interested you the most?  And don’t say beer. Haha

Nick – The Landscape, the people, the culture, the history and the music scene! And czech smoked chees.

Alan – Have you only played Mojo Blizzard in Germany?  Or did you get elsewhere?  For example to Switzerland etc…

Nick – Since now, we haven‘t played anywhere else than Germany, but we would love to play simply everywhere as long as we can afford it and most important the people wanna see us. Which is very intense and funny at the same time, you’ll get it when you got the chance to see us live.

Alan – what year did you first perform in concert and where?  Did you have stage fright?

Nick – First Show ever was in October 2019 in a lil club called “Kneiple” in Bühl, and for some strange reason (keep in mind, no one has ever heard from us before) the place was sold out. We weren’t that frighten, as each bandmember is experienced playing live. Some of us more and others less. Being a lil bit shaky until we start the Show is always helpful to keep yourself grounded but it’s not what we define as stage fright.

Alan – To make light of this conversation.  Have you had any funny experiences while playing?  Which are publishable of course.

Nick – It’s always funny. But that first gig was a real funny one, as some girl in the frontrow was extremely drunken and crashed with her beer into the monitor and hit the ground. No one was hurt, but the funny bit was: she said sorry turned and get herself a new beer. Which was scary funny and cool at the same time.

Alan – Similar question but slightly different.  What were the most interesting concerts, festivals where you played and why?

Nick – There are many, we played a couple of Festivals. “Umsonst & Draussen”  in Bisingen as a mainly unknown band as a co-headliner and it was a very successful show. We played at a festival for a radio station called Radio Regenbogen2, at a place we’ve never been before as a kinda underground band, and it was successful as well. We like the challenge to win the crowd over. Or for example, we played in very very small clubs where none of us could move an inch to the left or right. Plus we played at some Biker meetings alongside with some tribute bands,.. which is always fun!

Alan – Apart from the success of releasing albums.  They also wrote about you in various metal zines and magazines.  Share these successes with our readers.

Nick – We received a lot of very good critics from magazines from day one, I’d say. Even some british magazines had some crush on us. You can read these if you like at our website.

Alan – We have summer in full swing and lots of festivals.  do you have a full music schedule?  And just by the way, which are the most interesting festivals you will play this year?  Again – why these festivals are interesting to you.

Nick – This year we do not have a tight schedule, as we’re focused on writing and recording new songs this year. But we would love to play any festival. The big ones as well,.. who else would not?! As long as we get a stage, as long as there people interested in Stoner-Metal in this case MOJO BLIZZARD, as long there is something to eat and a place to sleep, contact us. We like Festivals because we love to play in front of many people, because of the Atmosphere, because we like to get in touch with the people and the scene, no matter if it’s a local scene or an international scene. But we also love playing clubs,.. as they are special in a different meaning. But a total different thing: as u cant cope a Festival show into a Live club, that doesn’t work.

Alan – I think you have introduced yourself enough so far.  We will create another interview immediately after the release of the new work.  Thanks for the interview. Nick – Thanx for your time, and for your lovely interview, Hopefully we’re going to meet in person.