16. júla 2024

Skupina Prosektura vznikla v Táboře léta Páně 1990. Bohužel by se zde nechalo říci, že překročili bludný kořen, bohužel. Na svém počátku měli velmi, ale opravdu velmi dobře našláplo. Jediný člen této kapely který zůstal a tlačí hudbu Prosektury dál je Zdenek Prach, který letos (2024) vydal album s názvem Prosektura. Tak trochu ho vyzpovídáme.



Alan – Ahoj Zdenku, starý barde a pardále.

Zdenek – Zdarec jak sviňa,  všechny zdravím, přeji klidu a dobrého vidu a sluchu v tomto neklidném světě. Ať Vás nic nerozhází a hlavně málo blbců kolem sebe přeji. Hahaha.


Alan – Jak jsem napsal v hlavičce tohoto rozhovoru. Také si myslíš že jste někde překročili bludný kořen?

Zdenek – No asi jo, ale jak už to tak bývá, každý máme jinou povahu a o tom to vlastně asi je. Jedna strana mince je hráčský potenciál , myšleno hudební potenciál, vymýšlení songů, dávání je v proces života, tedy že jsou hratelné a publikovatelné, shánění vystoupení atd a druhá strana mince je určitý druh tolerance a trpělivosti, tyto věci podrobují soubor zkouškami, které právě někdo nemusí vydržet a tak se také stalo.


Alan – Jen v kostce bys mohl nastínit chod skupiny Prosektura. Ono pokud bychom to celé měli probrat, byl by z toho další rozhovor, a lidé si toto vše mohou najít na stránkách https://prosektura.cz

Zdenek – No ano. Jak povídáš, myslím že historie je už za námi a já se chci věnovat pouze tomu co je přede mnou, jinak léta to byla fajnová, plodná i když štěstí bylo na jiné planetě ať už vinou naší, nebo okolnostmi. To už tak prostě je. 


Alan – Pojďme k album Prosektura. Ono dělal jsi na tom opravdu hodně dlouho. Když se řekne od roku 2022, by bylo dost zavádějící. Tak od kdy vlastně?

Zdenek -Pozor tady musím opravit informaci, je to album Charaktery od tělesa Prosektura. No a dělal jsem na tom nápadu od začátku roku 2023 a jelikož jsem to všechno dělal sám, až na song Svobodný, kde mi nahrál basu Viktor Špaček, tak to trvalo takhle dlouho.


Alan – Současná tvá tvorba, protože jsi vlastně jediný člen Prosektury, už není tak striktní jak na začátku v roce 1990. Zde tvorbu více prolínáš do dalších žánrů metalu.

Zdenek -Ano, snažím se ten styl trochu rozšířit a uchopit z melodických stran, akorát texty mi dělají trochu potíže, nikdy jsem neměl básnické střevo, Hahahahahaha.

A také aranže udělat zajímavější a víc se snažím hrát s hlasovou linkou.


Alan – K albu. Prosektura, kde jsi vše nahrával? A jsi majitelem i všech nástrojů? Nebo ti někdo pomáhal?

Zdenek -Nahrával jsem to, jak se tak dělá po jednotlivých nástrojích ve studiu Honzy Kapáka v Hellsoundu s kterým je bezva spolupráce ve smyslu, že mu nemusím nic vysvětlovat a prostě přijedu a jdeme na to. Jeden den nahraju nástroje druhý den zpěvy a doplňky třebas sóla a dvojhlasy a trojhlasy. Kytaru, basu, hlas hahahaha mám svoje, bubny jsou ve studiu aby se člověk netahal se soupravou a mě je jedno na co hraju, jsem zvyklý se přizpůsobit. Ostatně v minulosti jsem měl bicí soupravu která byla pouze základní – velký buben , rytmičák a jeden činel na stojanu z roxorů a hithat také na stojanu z roxorů a dvojšlapku. Vzpomínám si že když jsme někam jeli účinkovat tak jsem ostatním kapelám dával tuto soupravu k dispozici právě z časových a skladových důvodů, jenže jsem jim neřekl z čeho se souprava skládá a když jsme pak dorazili na místo tak mě chtěli zabít když viděli na co mají hrát hahahaha. Já na to hrál všechno včetně přechodů.


Alan – Když jsi album vydal, a hodil nejen do prodeje, ale i nabídky. Po poslechu, ozvali se ti už nějací lidé že by opět šli do znovu zrození? Ono aby ti psali kluby, nebo staří známí, beru – přijeďte zahrát, je trochu problém.

Zdenek – Zatím je něco, spíš někdo na obzoru ale mě to netrápí. Už jsem měl vystoupení, něco jako karaoke, kde pouštím skladby a já do nich zpívám a hraju kytaru. Ostatně , beru to  jako sólo projekt a zpěváci také vystupují bez živého doprovodu. Jestli bude kapela schopná účinkovat na živo v plné sestavě tedy buben, kytara, basa se uvidí. Já můžu hrát na cokoli.


Alan – Tábor k tomu přilepeno Sezimovo Ústí a okolí – docela mě překvapuje že je problém sehnat lidi na občasné hraní.

Zdenek – Problém to není, ale každý má své nároky, které nemusím splňovat, právě pro rozdílné cíle, povahové rysy a podobně. Mě nic nebrzdí abych v tom, co dělám, pokračoval a proto připravuji nový materiál a budu nahrávat další desku. Je třeba dohnat to co jsem  v minulosti zanedbal. Hahahaha


Alan – Od vydání je teprve krátká doba. Jak ty jsi spokojen s výtvorem? A bardi co se spolu znáte, oni na toto album říkají co?

Zdenek – Ano, někdo to hodnotí kladně, jiný vůbec ale vesměs mám dobré ohlasy, jak je vidět i z videí na Youtube, jejich zhlédnutí a komentů. Videa si také točím sám za pomoci Páji Junka, Junek film , s kterým je také bezva spolupráce. Deska se už prodává, připravuju propagační materiál a sháním spoluhráče do projektu, mohou být i z větší vzdálenosti. Dnes se zkouší pouze k tomu, aby se spoluhráči sehráli a to je možná důvod některých, že si nedokáží představit nechodit na zkoušky ale doma se to naučit a pak se jenom sehrát. Já to takhle dělám a vyhovuje mi to. Je to v dnešní moderní elektronické době celkem pohoda.


Alan – Zdenku, já ti přeji když už je Prosektura venku, ať to dáš dohromady. Za mě jste byli vždy kvalitní thrash muzika. Tedy to ostatní co děláš také dobré, to ano. Přeci jen já jsem zaměřen, ty víš.

Zdenek – Jasný, děkuju za přání a to víš, thrash je thrash, ale já nepohrdnu žádným žánrem, ale jen a jen příjemnou hudbou ať už je klasifikována posluchači jak chtějí a sami si to zařadí kam chtějí. Třebas song Mazec  z tohoto alba je takovej Thrash hahahahaha Tak zatím zdarec Pardálové.  Zdenouš Prach Prosektura.

Jinak zájemci, co by mě chtěli podpořit nástrojově můžou dát echo na prosektura@atlas.cz nebo na facebooku nebo vlastně kdekoliv mě najdou.