16. júla 2024

Talianski majstri symfonického death metalu 𝗙𝗟𝗘𝗦𝗛𝗚𝗢𝗗 𝗔𝗣𝗢𝗖𝗔𝗟𝗬𝗣𝗦𝗘 sa konečne vrátili s ich zbrusu novým, v podarí už šiestym albumom nazvaným 𝙊𝙥𝙚𝙧𝙖, strhujúcim hudobným putovaním inšpirovaným tragickou haváriou pri lezení v horách, ktorá postihla ich frontmana 𝗙𝗿𝗮𝗻𝗰𝗲𝘀𝗰a v roku 2021.

Novinka vychádza 23. augusta cez Nuclear Blast Records, celý album je štruktúrovaný ako divadelné dielo rozdelené do desiatich aktov, keďže samotný názov “Opera” jasne nadväzuje na trvalú tradíciu talianskeho klasického hudobného divadla kombinujúc ju s epickou brutálnosťou death a symfonického metalu, ktorý sa stal ich obchodnou známkou.

Opera určite značí ďalší krok vpred pre kapelu, zaraďujúc nové nápady do tohto jedinečného mixu, ktorým sú 𝗙𝗟𝗘𝗦𝗛𝗚𝗢𝗗 𝗔𝗣𝗢𝗖𝗔𝗟𝗬𝗣𝗦𝗘 známi: čistá brutalita, veľkolepé orchestrácie a vznešené melódie. Taký ambiciózny hudobný pokus si vyžiadal rovnako impozantný artwork, tímové úsilie dvoch vychádzajúcich talianskych talentov (𝗙𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮 𝗙𝗶𝗼𝗿𝗶𝗻𝗶 a vizionársky fotograf 𝗙𝗿𝗮𝗻𝗰𝗲𝘀𝗰𝗼 𝗘𝘀𝗽𝗼𝘀𝗶𝘁𝗼), ktorí kráčajú v stopách barokových maliarov ako Caravaggio a Artemisia Gentileschi. Obal albumu zobrazuje Veroniku ako Hudbu, nadradenú entitu, ktorá víťazí nad spoločenským a umeleckým úpadkom modernej doby.

S týmto novým albumom 𝗙𝗟𝗘𝗦𝗛𝗚𝗢𝗗 𝗔𝗣𝗢𝗖𝗔𝗟𝗬𝗣𝗦𝗘 nastavajú latku ešte vyššie ako predtým, rozvíjajúc to, čo sa zdá byť úplne novým subžánrom, ktorý by sa mohol nazvať “𝗢𝗽𝗲𝗿𝗮 𝗠𝗲𝘁𝗮𝗹”: neprecedentná zmes extrémnej hudby a divadelných prvkov. “Najlepšie historky vždy prídu z bolesti, je to bitka s pravdou a úprimnosťou,” hovorí 𝗙𝗿𝗮𝗻𝗰𝗲𝘀𝗰𝗼.

Kapela celý zvuk dokresľuje aj novým singlom, Bloodclock.


𝙊𝙥𝙚𝙧𝙖 Tracklisting:

1. Ode to Art (De’ Sepolcri)

2. I Can Never Die

3. Pendulum

4. Bloodclock

5. At War With My Soul

6. Morphine Waltz

7. Matricide 8.21

8. Per Aspera Ad Astra

9. Till Death Do Us Part

10. Opera


Album sprevádza bohatý merch, aj podpísané bundles:


Prvý singel, Pendulum.